herakleiotv.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΗΡΑΚΛΕΙΟΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλέξης Καλοκαιρινός: Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, ο πολιτισμός είναι για όλους – Ξεκίνησε το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν»

Κοινοποίηση

Την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» κήρυξε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός το βράδυ της Δευτέρας 17/6 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αλέξης Καλοκαιρινός: Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό, ο πολιτισμός είναι για όλους - Ξεκίνησε το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Τέχνη Καθ’ Οδόν»

Τη συναυλία με τα «Τραγούδια του έρωτα στον Κινηματογράφο» με τη Χρυσούλα Στεφανάκη και τον Γιάννη Κασσωτάκη στο τραγούδι, τη συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου η οποία άνοιξε το Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’Οδόν» για το 2024 προλόγισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου καθώς επίσης Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε κατά την έναρξη του Φεστιβάλ ότι «Βρισκόμαστε στο Τέχνη Καθ’ Οδόν το οποίο δεν ξεκινάει τώρα, έχει ξεκινήσει. Είναι καθ’ οδόν δηλαδή και με αυτή την έννοια δεν έχουμε την έναρξη τώρα αλλά θα διαπιστώσουμε ότι έχει ξεκινήσει. Είμαστε στο δρόμο. Αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα, που ξεκίνησε με την Βάσω Λαμπρινού και την Αριστέα Πλεύρη πριν μερικά χρόνια και που πλέον με τη δική μας οργάνωση ελπίζουμε ότι θα πάει και μερικά βήματα παραπέρα. Το Τέχνη Καθ’ Οδόν είναι έκφραση καλλιτεχνική, διάσπαρτη μέσα στην πόλη. Πολλά πράγματα συμβαίνουν την ίδια στιγμή, σε πάρα πολλά σημεία. Και αυτό γίνεται για 15 μέρες.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε ακόμα στη δυναμική και την εξέλιξη του Φεστιβάλ όπως την έχει οραματιστεί η Δημοτική Αρχή σημειώνοντας ότι  «Κυρίως εκφράζονται νέοι καλλιτέχνες και αυτό είναι επιδίωξη μας. Δηλαδή να αποτελέσει και ένα φυτώριο για νέους καλλιτέχνες και για την ντόπια παραγωγή. Διότι έχουμε ένα καταπληκτικό καλλιτεχνικό δυναμικό και στην Κρήτη αλλά ειδικότερα στην πόλη αυτή το οποίο αξίζει να αναδειχθεί και εμείς οφείλουμε να το αναδείξουμε. Έτσι λοιπόν, είμαστε στην πρώτη μέρα του Τέχνη Καθ’ Οδόν, ακολουθούν άλλες 13 ημέρες αυτής της εντατικής, διάσπαρτης δραστηριότητας μέσα στην πόλη και η φιλοδοξία μας είναι χρόνο με το χρόνο αυτό να απλώνεται και να βαθαίνει, να απλώνεται μέσα στο χρόνο, να καταλαμβάνει δηλαδή όλο και περισσότερο χρόνο, όλο και περισσότερο χώρο μέσα στον Δήμο και να γίνει μια μόνιμη δραστηριότητα που ανάμεσα σε αυτά που θα κάνει, θα είναι να αναδεικνύει και τους νέους καλλιτέχνες και φυσικά να δίνει χαρά στον κόσμο με τις εκδηλώσεις αυτές που είναι και το βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν κάνουμε πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι  δημόσιο αγαθό, ο πολιτισμός είναι για όλους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε απόψε εδώ.».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη από την πλευρά της τόνισε ότι πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που έχει αγαπηθεί από τους κατοίκους της πόλης και πρόσθεσε ότι «έχουμε σκοπό να μετατρέψουμε το Δήμο σε μια μεγάλη σκηνή καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Αυτό που επεδίωξε η νέα Δημοτική Αρχή είναι αυτό το φεστιβάλ να το διευρύνει χρονικά και να το επεκτείνει γεωγραφικά ώστε να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του Δήμου. Έτσι σε 27 σημεία του κέντρου της πόλης και σε 20 σημεία στην περιφέρεια του Δήμου θα παρακολουθήσουμε θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις χορού, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και πολλά άλλα.».

Το Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν» θα εκτυλίσσεται καθημερινά στους δρόμους της πόλης μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ 17/6 περιλάμβανε επίσης μουσικοχορευτικές παραστάσεις, εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και εκθέσεις:

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

10:00 -12:30 «Χάνδακας, πόλη οχυρωμένη και ανοχύρωτη»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ιστορία του Ηρακλείου από την Ενετική περίοδο ως σήμερα.

Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης  

11:00 -13:00 Εργαστήριο συντήρησης βιβλίων: «Τα ΒΙΒΛΙΑ και τα μάτια σας!».

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη (δανειστικό τμήμα) 

17:00 -18:00 «Βιβλιο-παίζοντας»: Προγράμματα φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη – Αίθουσα Θεοτοκόπουλος (2ος Όροφος )

18:00  Ξενάγηση στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη

Θεατράκι Καράβολα (στην παραλιακή λεωφόρο)

19:00 -20:00 “Εμείς τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Ηρακλείου!” 

Βασιλική Αγίου Μάρκου – Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

20:00 Εγκαίνια Έκθεσης Ψηφιδωτών Έργων: «Ψηφοθετώντας … ».

Θερινός Κινηματογράφος «Βηθλεέμ» 

21:00   Προβολές Ταινιών Μικρού Μήκους  

      Πατάρι Βιβλιοπωλείου Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης

«Πορτραίτα»: Έκθεση Φωτογραφίας από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.)

Λεωφόρος Δικαιοσύνης  (προς πλατεία Δασκαλογιάννη)

«Τοπία της Κρήτης»: Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.)  

Λάκκος

«Θαλασσινό τοπίο» –  Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας από την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.) 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ:  https://www.heraklionculture.gr/street-art-festival

Ραντεβού λοιπόν στις πλατείες και στους  δρόμους του Δήμου μας!  

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στα κοινωνικά δίκτυα: 

https://www.facebook.com/StreetArtFestival.gr
https://www.instagram.com/streetartfestival.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μαθητικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Π.Ε. Ηρακλείου στον Δήμο Χερσονήσου

Σύσκεψη εργασίας του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού για τις πανελλαδικές εξετάσεις