herakleiotv.gr
ΕΛΛΑΔΑΗΡΑΚΛΕΙΟΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου και ημέρες καριέρας για την κάλυψη χιλιάδων κενών στα ξενοδοχεία

Κοινοποίηση

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης, επιδίδονται ξενοδόχοι και στελέχη του κλάδου, με τον χρόνο να μετρά πιεστικά αντίστροφα έως την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που φέτος θα τοποθετείται νωρίτερα.

Το Πάσχα των Καθολικών, στις 31 Μαρτίου, είναι το χρονικό ορόσημο για το άνοιγμα των πρώτων ξενοδοχείων, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Μια σεζόν, η οποία προδιαγράφεται ακόμη καλύτερη από την περυσινή, δεδομένου ότι, όπως εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς, θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Σφακιανάκη, οι προκρατήσεις πηγαίνουν πολύ καλά και δείχνουν αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την Κρήτη σε ποσοστό που ξεπερνά το 5% από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία.

Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου και ημέρες καριέρας για την κάλυψη χιλιάδων κενών στα ξενοδοχεία
Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τις ανάγκες σε προσωπικό. Οι εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου, παρότι δεν υπάρχουν ακριβείς καταγραφές, ανεβάζουν τα κενά στα ξενοδοχεία του νησιού στα περίπου 6.000. Κενά, τα οποία με τις προσλήψεις που ακολουθούν καλύπτονται στο μεγαλύτερό τους βαθμό. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, κενές παραμένουν στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου το 5% – 10% των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία. Θέσεις που, όπως εξηγεί, αφορούν όλους τους τομείς, αλλά κατά κύριο λόγο τις ειδικότητες της καμαριέρας, των μαγείρων, την υποδοχή και το σέρβις. Η προσπάθεια να στελεχωθούν τα ξενοδοχεία με προσωπικό – κυρίως ανειδίκευτο – από τρίτες χώρες δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει ο ίδιος, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και για πολλά ξενοδοχεία η εξασφάλιση προσωπικού παραμένει αγκάθι.

Έτσι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων και η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνουν την «3η Παγκρήτια ημέρα καριέρας στις Ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 στο Ξενοδοχείο «Aquila Atlantis» στο Ηράκλειο και στις 24 Ιανουαρίου από 10:00 έως 18:00 στο ξενοδοχείο «Akali» στa Χανιά.

Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, θα συμμετάσχουν περίπου 100 ξενοδοχεία από όλη την Κρήτη, εκ των οποίων περίπου 80 προέρχονται από το νομό Ηρακλείου.

Ηράκλειο: Αγώνας δρόμου και ημέρες καριέρας για την κάλυψη χιλιάδων κενών στα ξενοδοχεία

Δικαίωμα συμμετοχής, κατόπιν έγκαιρης αίτησης, έχουν οι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία  σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα σταδιοδρομία στο συγκεκριμένο χώρο. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν επίσης και οι σπουδαστές των Τουριστικών σχολών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση. Όπως διευκρινίζει, ωστόσο,  ο κ. Σφακιανάκης, στόχος της ημέρας καριέρας είναι να έρθουν σε άμεση επαφή τα ξενοδοχεία με όσους επιθυμούν να εργαστούν σε αυτά, ακόμη κι αν δεν έχουν προηγούμενη σχετική γνώση ή εμπειρία. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις κενές θέσεις, για τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές και να γνωριστούν με στελέχη των ξενοδοχειακών μονάδων. Άλλωστε, η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι υπήρξαν άνθρωποι που, μέσω της ημέρας καριέρας, εργάστηκαν για πρώτη φορά σε ξενοδοχεία.

Και οι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν, τονίζοντας πως «το ξενοδοχειακό επάγγελμα για όσους διαθέτουν έμφυτο το αίσθημα της φιλοξενίας και της επικοινωνίας, αποτελεί ένα ελκυστικό με παρόν και μέλλον επάγγελμα, με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και σταδιοδρομίας».

Την ίδια ώρα, στην επίσημη ιστοσελίδα του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων www.cretanhotelmanagers.gr, όπου μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις ημέρες καριέρας, λειτουργεί από πέρυσι ψηφιακή πλατφόρμα εύρεσης εργασίας. Εκεί οι ξενοδόχοι αναρτούν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι τα βιογραφικά τους.

Αυτές οι δράσεις στοχεύουν στην κάλυψη της προσφοράς εργασίας, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, όσο το τουριστικό προϊόν της Κρήτης μετασχηματίζεται και ο τομέας διογκώνεται περαιτέρω, λόγω της παγκόσμιας αυξανόμενης τάσης για την πραγματοποίηση ταξιδιών και διακοπών, αλλά και μίας σειράς προγραμματισμένων επενδύσεων σε υποδομές, όπως το νέο και σύγχρονο αεροδρόμιο του Καστελίου, η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ και μία σειρά μεγάλων ιδιωτικών τουριστικών επενδύσεων.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ζητούν, όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου τους στο Ηράκλειο, Νίκος Κοκολάκης, να εφαρμόζεται από όλους η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας και θεσμικές παρεμβάσεις αναφορικά με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, το εφάπαξ κ.α., ώστε να γίνει πιο ελκυστικό στους νέους το επάγγελμά τους.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Why you should run your international company like a small business

admin

Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με τον νέο Διοικητή της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Ηρακλείου Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σπανουδάκη

Συνάντηση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, για την επόμενη μέρα της έκτασης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»