herakleiotv.gr
ΕΛΛΑΔΑΗΡΑΚΛΕΙΟΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηράκλειο: Παρουσία του Β. Κικίλια ξεκίνησε η άσκηση – γίγας “Μίνωας” (βίντεο)

Κοινοποίηση

Στην Κρήτη βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να παραστεί στην έναρξη της άσκηση αντισεισμικής προστασίας «Μίνωας».

Ο Βασίλης Κικίλιας έφτασε στο πολιτιστικό Μέγαρο Ηρακλείου, το οποίο έχει οριστεί ως το Κέντρο Συντονισμού σε περίπτωση φυσικών καταστροφών σε επίπεδο Κρήτης, λίγο μετά τις 9 το πρωί της Δευτέρας. Ο υπουργός έχει την επιστασία του Κέντρου Επιχειρήσεων το οποίο κατευθύνει όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες παροχής βοήθειας – έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρο το νησί. Πρόκειται για μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, Εθελοντών Διασωστών, τμημάτων του Ερυθρού Σταυρού και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι η άσκηση διεξάγεται μετά από προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν.

“Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Φυσικά, ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό” είπε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι “ανώτερη όλων είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, η άσκηση θεσμοθετείται και θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της χώρας μία φορά κάθε χρόνο. Στόχος της, δεδομένου ότι είναι άσκηση “ρεαλιστική και στο πεδίο”, πρόσθεσε ο ίδιος, “δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά να γίνει μια άσκηση που ελπίζουμε σε ορισμένα σημεία της να δυσκολευτούμε ή να αποτύχουμε, να φανούν αδυναμίες, για να μπορούμε στα συμπεράσματα να τις ενσωματώσουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι”. Και, αφού στάθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης που καθιστούν δύσκολη την διεξαγωγή της άσκησης, σημείωσε: “Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα, για να δούμε στη διαλειτουργικότητα πώς δουλέψαμε όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε”.

Ηράκλειο: Παρουσία του Β. Κικίλια ξεκίνησε η άσκηση – γίγας “Μίνωας” (βίντεο)

Λίγο μετά την άφιξη του κ. Κικίλια δόθηκε και το πράσινο φως για την έναρξη της άσκησης. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μετά τις 10:00 σήμερα το πρωί της Δευτέρας σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης. Στις 10.20′ το πρωί οι κάτοικοι των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, αλλά και του Ηρακλείου, έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.

Ηράκλειο: Παρουσία του Β. Κικίλια ξεκίνησε η άσκηση – γίγας “Μίνωας” (βίντεο)

Τον σεισμό ακολουθούν, σε ρεαλιστικό χρόνο, δεκάδες περιστατικά (κατολισθήσεις, βλάβες σε κτίρια, εκκενώσεις κ.α.) τα οποία κινητοποιούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, έγινε κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς, τραυματίστηκαν επισκέπτες και επιχειρείται εκκένωση, ενώ 3 ασθενοφόρα έλαβαν σήμα για να κατευθυνθούν στην είσοδό του. Ανάμεσα στα προβλεπόμενα επεισόδια ήταν εκκενώσεις δημόσιων κτιρίων, όπως η Αντιπεριφέρεια και το Δημαρχείο Χανίων και η συντεταγμένη μετακίνηση πολιτών σε ασφαλή σημεία, καθώς και επιχείρηση διάσωσης τραυματιών από το στρατόπεδο Μαρκοπούλου (gallery).

Ηράκλειο: Παρουσία του Β. Κικίλια ξεκίνησε η άσκηση – γίγας “Μίνωας” (βίντεο)

Η άσκηση, με την επωνυμία “Μίνωας”, είναι η μεγαλύτερη τέτοιας μορφής – και η πιο ρεαλιστική -που έχει διεξαχθεί ποτέ στην Ελλάδα, σε επίπεδο πεδίου και ξεκίνησε την Δευτέρα από τις περιφερειακές ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου και συνεχίζεται την Τρίτη σε Ηράκλειο και Λασίθι. Την άσκηση διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Τα σενάρια αφορούν διασώσεις και παροχή βοήθειας στα αστικά κέντρα, στην ύπαιθρο και απεγκλωβισμό επισκεπτών από φαράγγια, σπήλαια και αρχαιολογικούς χώρους. Αφορά επίσης όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και Οργανισμούς και το σύνολο των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ εμπλέκονται εθελοντικά και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Την Τρίτη 23/4/2024 θα ακολουθήσουν 2 ακόμη μηνύματα από το 112, τα οποία θα αποσταλούν το πρωί σε όλη την Κρήτη. Όλα τα μηνύματα θα ξεκινούν με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, εκδηλώνεται νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (Tsunamis) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Ηράκλειο: Παρουσία του Β. Κικίλια ξεκίνησε η άσκηση – γίγας “Μίνωας” (βίντεο)

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η άσκηση στοχεύει, επίσης, στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Ηράκλειο: Παρουσία του Β. Κικίλια ξεκίνησε η άσκηση – γίγας “Μίνωας” (βίντεο)

Στην άσκηση συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.

Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη, Μαρίνα Μανδακάκη, Γιώργος Παπαδάκης, Ευτυχία Πενταράκη

Πηγή: http://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βόλος 2024: Συγκίνηση στη βράβευση των παλιών πρωταθλητών, χιλιάδες κόσμος στις εξέδρες

Παύλος Μαρινάκης: Ουσιαστική και δίκαιη η πρόταση στους αγρότες για το ρεύμα, περιμένουμε τις αποφάσεις τους

Ένθετο Υγεία: Πιλοτικό κέντρο τραύματος επιπέδου Ι στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»