herakleiotv.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΗΡΑΚΛΕΙΟΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη συνάντηση του ΣΕΔΗΚ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός

Κοινοποίηση

Στην συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός την Τρίτη 7/5.

Στα πλαίσια της συνάντησης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το μέλλον του Συνδέσμου καθώς και τα θέματα που απασχολούν τόσο το φορέα όσο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΕΔΗΚ τονίζοντας την βαρύτητα της αυτοδιοικητικής του ταυτότητας.

Όπως ανέφερε  χαρακτηριστικά «Ο κύριος προβληματισμός μου είναι πώς ο ΣΕΔΗΚ θα είναι το λειτουργικότερο δυνατόν αυτοδιοικητικό όργανο μέσα στο συνολικό τοπίο των φορέων που ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια. Με αυτή την έννοια, πρέπει να είναι σαφώς προσδιορισμένος ο ρόλος του ώστε να υπάρχει συμπληρωματικότητα χωρίς επικαλύψεις με άλλους φορείς».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση σε σοβαρά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Συνδέσμου. «Ένα σημαντικό ερώτημα είναι ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών και πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πλήρως οικολογικές καλλιέργειες» τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου και συμπλήρωσε ότι «Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στην κλίμακα ολόκληρων δήμων αποτελούν ένα σοβαρότατο θέμα καθώς συμπεριλαμβάνει τις χρήσεις γης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σύνδεσμος είναι το αυτοδιοικητικό όργανο που βλέπει την καλλιέργεια μέσα σε ένα ευρύτερο χωρικό σύνολο. Συνεπώς, το χωροταξικό ζήτημα το οποίο έχει να κάνει και με τον προσδιορισμό των χρήσεων γεωργικής γης είναι πρωταρχικής σημασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τέλος, σχετικά με θέματα όπως οι επιδοτήσεις και η καθετοποίηση της παραγωγής-διάθεσης του προϊόντος, ο Σύνδεσμος πάντα μπορεί να συμμετέχει στη συζήτηση και να καταθέτει τις προτάσεις του.».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης ενημέρωσε τον Λευτέρη Αυγενάκη για τους στόχους του ΣΕΔΗΚ οι οποίοι αρθρώνονται γύρω από τους τρεις άξονες της παραγωγής, του πολιτισμού και των διακρατικών συνεργασιών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι η λειτουργία του Συνδέσμου είναι σημαντική και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να αναβαθμιστεί για να συμβαδίσει με τις τρέχουσες εξελίξεις. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., η αντιμετώπιση της ακαρπίας της ελιάς, οι επιδοτήσεις, και ο στόχος της εξωστρέφειας και της διεθνούς παρουσίας της χώρας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας είναι μερικά από τα θέματα που ανέπτυξε ο Υπουργός. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η αξιοποίηση ιδιοκτησιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον Κατσαμπά πρόκειται να διευκολύνει το συντονισμό των σχετικών δράσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Μανόλης Χαιρέτης, ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου Σταύρος Σταυρουλάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Νικολάου Κωνσταντίνος Αφορδακός, καθώς και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πέθανε ο πρώην βουλευτής Διονύσης Μπεχράκης – Η ανακοίνωση της ΝΔ

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας

Γρήγορα αντανακλαστικά και άμεση λύση από τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου στο πρόβλημα μη πληρωμής εργαζομένων από το ΕΣΠΑ