herakleiotv.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H στάση του ΠΑΣΟΚ για την εκδήλωση στο θέατρο Άλφα και η απάντηση Χριστοδουλάκη

Κοινοποίηση

Ο βουλευτής του κόμματος από το βήμα της εκδήλωσης τόνισε ότι στη μάχη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κυρίαρχο ρόλο έχει και θα έχει το ΠΑΣΟΚ – «Να βάλουμε στο επίκεντρο την πολιτική. Να υπερασπιστούμε τις ιδέες μας με αυτοπεποίθηση», σημείωσε

Στην ανάδειξη των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για όλα όσα απασχολούν τους πολίτες επιμένει η Χαριλάου Τρικούπη, επιχειρώντας έτσι να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι σε πρωτοβουλίες για το μέλλον της κεντροαριστεράς που οργανώνονται πριν από τον κρίσιμο «σταθμό» των ευρωεκλογών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρισκόταν στο γραφείο του στη Βουλή και προετοίμαζε τη σημερινή συνάντησή του με αγρότες στο μπλόκο στο Κάστρο Βοιωτίας, όταν ανέβαιναν χθες στο βήμα της εκδήλωσης -με τίτλο «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος; Μία συζήτηση που επείγει» που διοργάνωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» – ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο είχαν ανάψει τα τηλέφωνα από στελέχη και από το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που επιλέγοντας να μην παραστούν στην εκδήλωση, «μετρούσαν» από απόσταση, λέξεις και φράσεις, που ακούγονταν στο θέατρο «Άλφα Ληναίος – Φωτίου» από τους ομιλητές. Η αιφνιδιαστική εμφάνιση στην εκδήλωση- την ώρα που μιλούσε η Έφη Αχτσιόγλου- του Στέφανου Κασσελάκη έκανε πιο έντονο το ενδιαφέρον τους και όπως σημείωνε ένας βουλευτής σε συνάδελφό του δικαίωσε την επιλογή της «αποχής» τους από το γεγονός στο θέατρο «Άλφα Ληναίος – Φωτίου».

Στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν δε, τους ρωτούσαν για την εκδήλωση, επαναλάμβαναν στους συνομιλητές τους με σταθερό τόνο στη φωνή ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ» κι ότι το «στοίχημα» της Χαριλάου Τρικούπη είναι να βρει και να περιγράψει τις κατάλληλες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. «Χθες παρουσιάσαμε τις θέσεις μας και ανοίξαμε το διάλογο για την ενίσχυση των δημόσιων ΑΕΙ και την ίδρυση μη κρατικών με κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης «υπενθύμισε» στην κυβέρνηση τις επτά προτάσεις για τη στήριξη των αγροτών», έλεγαν χαρακτηριστικά προσπαθώντας να δείξουν ότι δεν αποκλίνουν από το στρατηγικό σχεδιασμό για την κάθε επόμενη μέρα.

Στελέχη που συνομιλούν συχνά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους δεν έχει λόγο να θολώνει το μήνυμα, όταν ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά από τις ευρωεκλογές και εφόσον το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση θα απευθύνει κάλεσμα στην ευρύτερη κεντροαριστερά και θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ανοιχτή γέφυρα, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάνει σαφές ότι δεν επιδιώκει «συγκολλήσεις κορυφής»- κάτι που επανέλαβε με την ομιλία του στο θέατρο Άλφα χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, του οποίου η απόφαση να είναι ένας εκ των τριών ομιλητών στη χθεσινή εκδήλωση ενόχλησε αρχικά τη Χαριλάου Τρικούπη, φρόντισε να απαντήσει στο βασικό – ηττοπαθές και αποπροσανατολιστικό για κάποιους στο ΠΑΣΟΚ- ερώτημα «ποιος, απέναντι στον Μητσοτάκη;» με τη θέση ότι σε αυτή τη μάχη κυρίαρχο ρόλο έχει και θα έχει το ΠΑΣΟΚ.

«Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, εμείς θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτά που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή. Το ζητούμενο είναι να βάλουμε ξανά στο επίκεντρο την πολιτική και τις ιδέες μας. Να τις υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβικότητα, αλλά και χωρίς τις εμμονές του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης ο οποίος διέκρινε, όπως είπε στα μάτια των πολλών συμμετεχόντων στην εκδήλωση την αγωνία του προοδευτικού κόσμου και την προτροπή να βρεθεί μια ισχυρή και πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη Ν.Δ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απέναντι στη δεξιά να σταθεί η ακροδεξιά», συνέχισε και πρόσθεσε ότι ο πλουραλισμός ήταν πάντα στοιχείο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης που «μπορεί να ενσωματώσει ετερογενείς πολιτικές αφετηρίες, από τη σύγχρονη αριστερά μέχρι το μεταρρυθμιστικό κέντρο». Προσωπικά – συμπλήρωσε- θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαρίσουμε το κέντρο και την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη Ν.Δ».

Απαντώντας στο ερώτημα που έθετε ο τίτλος της εκδήλωσης και παρουσία και του κ. Κασσελάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τα έβαλε με τους «μεσσίες» τονίζοντας ότι την συντηρητική πολιτική της ΝΔ δεν την κερδίζει απλώς ένα πρόσωπο αλλά μια πολιτική. «Αυτή η πολιτική οφείλει να έχει ιστορική συνέχεια, να συνθέτει γενιές, όχι με όρους διαγενεακής αντιπαράθεσης, αλλά με όρους αλληλεγγύης. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του «αντί». Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις. Δεν αθροίζουμε θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η δική μας πρόταση και η ιδεολογική μας βάση», εξήγησε και επισήμανε την ανάγκη του ενιαίου ιστορικού αφηγήματος του προοδευτικού χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει όλοι να πούμε καθαρά ότι το 2009 τη χώρα χρεοκόπησε η ΝΔ και ο Καραμανλής».

Συνέχισε δε, αναλύοντας τις βασικές αρχές που συνιστούν τη βάση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. «Είμαστε με την ανοιχτή οικονομία ως μέσο άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, που θα μεταφράζεται σε πολιτικές κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Για ένα ισχυρό και σύγχρονο κοινωνικό κράτος, με ποιοτικά δημόσια αγαθά. Με την ανοιχτή κοινωνία, την ισότητα και τον εμπλουτισμό των δικαιωμάτων, με τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας, των αρχών και των εξουσιών της, με την αποκεντρωμένη διάρθρωση της διοίκησης της. Αταλάντευτα πατριώτες – είμαστε με αυτούς που αγαπάμε την πατρίδα μας, όχι με εκείνους που μισούν τις πατρίδες των άλλων – αταλάντευτα στραμμένοι στην Ευρώπη, θέτοντας στο προσκήνιο την ατζέντα των νέων προκλήσεων: για την κλιματική κρίση, το δημογραφικό, τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη.»

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη «είναι αναγκαίο να επιδιώξουμε πολιτικές διεργασίες σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, από τα «κάτω», στην αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, στο κοινοβούλιο. «Δεν συζητάμε για συγκολλήσεις κομμάτων, για συνενώσεις κορυφής, για συνεννοήσεις πίσω από κλειστές πόρτες ή σε σκοτεινούς διαδρόμους», είπε τονίζοντας κάθε λέξη, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του επανήλθε στο θέμα που ακούει στη λογική με τους Μεσσίες για να επαναλάβει: «Το ζητούμενο δεν είναι να αποζητούμε μεσσίες με προσωποκεντρικές αυτοαναφορικότητες. Το ζητούμενο είναι να ξαναβάλουμε την πολιτική στο επίκεντρο. Να υπερασπιστούμε με αυτοπεποίθηση της ιδέες μας. Να μην μασάμε στο «bullying» της νεοδεξιάς για αυτές, αλλά και να μην αεροβατούμε σε εμμονές του παρελθόντος. Απέναντι στη ΝΔ και την πολιτική της, θα απαντήσουμε με τις θέσεις, την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες μας. Αυτές που κυρίαρχα, μόνο το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη μπορούν να εκφράσουν σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την ανανεωτική πτέρυγα, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, αλλά και η πρώην υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή, ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΣΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, άλλα συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη.

Πήγη:www.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Ηράκλειο στις 6 – 8 Μαρτίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Ηράκλειο: Απομάκρυνση των επικίνδυνων τμημάτων του στεγάστρου του Παγκρητίου Σταδίου

Oρκωμοσία μέλους Δημοτικού Συμβουλίου του ΔήμουΧερσονήσου.